Leírás és Paraméterek
A Marsellesával egy kevésbé ismert, különleges tételt mutatunk be. A Marsellesa a Sarchimor családhoz tartozó, betegségek jelentős részére rezisztens fajta, ami közepes tengerszint feletti magasságoknál (1300-1700 m) kiváló minőségű kávét ad. Feldolgozásában a Mermelada módszert saválló acéltartályban alkalmaztuk, 1,2 bar-os CO2 nyomás alatt, totálisan anaerob környezetben. A végeredmény egy őrülten jó kávé, ami vibrál, mint egy jó Champagne, amit megőrjíttetek egy körte tortával a tetején málnafagylalttal.
A Bányai farm
A Costa Rica szívében találhato Volcán Poás-tól légvonalban 15 km-re, a Volcán Congo-tól 25 km-re-dél-nyugatra található finca a Lourdesi völgy déli oldalán helyezkedik el. A három ívben fekvő terület így öt dűlőre tagolt, melyek mindegyikét másként éri a nap, ami a kora reggeli óráktól besüt a völgybe. Az uralkodó szélirány kelet – nyugat irányú és a folyamatosan mozgó friss levegő gyakorlatilag megakadályozza, hogy a párás levegő megszoruljon, így a kávét fenyegető egyes betegségek nem veszélyeztetik a jó termést.
Az elvégzett talajvizsgálatok alapján mindegyik dűlő tápanyagban gazdag, mely jelentősen hozzájárul a Bányai kávék magas minőségéhez. Gyomirtást kizárólag kézi erővel, machetevel végzünk, kemikáliás gyomirtás nem történhet a fincan. A völgy ezen részén kelet és nyugati irányban sincs közvetlen farm a szomszédban, így a más területeken alkalmazott vegyszeres növényvédelem szórvány szennyezése sem veszélyezteti kávénkat. A tengerszint feletti 1410-1450 méteren elhúzódó területet keresztülszeli a tisztavizű „Isten áldása” forrás, mely a feldolgozás során és a frissen telepített cserjék gondozásánál óriási segítségünkre van. A termelők körében nagyon ritka a saját tulajdonú mill, azonban a Bányai finca ezen kevesek közé tartozik, így mi magunk dolgozzuk fel termésünket. Ez azért is fontos számunkra és nyilván vevőink számára is, mert így a folyamatot az első pillanattól az utolsóig magunk felügyeljük, kizárva minden gondatlanságot.
(Forrás: banyaicoffee.com)